/a Bevolking - Qatar.nlHet weer in Doha
Click for Doha, Qatar Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan

home | sitemap | contact   
Qatar, officieel de Staat Qatar, is een Arabisch emiraat in het Midden-Oosten, aan de Perzische Golf. Qatar is een schiereiland dat grenst aan Saoedi-Arabië en ten oosten ligt van Bahrein.
Bevolking

Bevolkingsomvang
Volgens de meest recente census van medio 2008 telde Qatar 1,45 miljoen inwoners. Over de afgelopen vijf jaar is de bevolking enorm gegroeid, met 18 procent, en de verwachting is dat deze groei zich de komende jaren voortzet. Een verklaring voor deze groei (en het grote aandeel mannen in de bevolking: 65 procent in 2008) kan gevonden worden in de opkomende industrie (onder andere de hydrocarbonindustrie). Deze trekt veel expatriates aan. Dit zijn voornamelijk mannen uit India en Pakistan. Daarom wordt er in het land ook Urdu gesproken.
Slechts 16 procent van de bevolking is Qatari. Dit percentage is de afgelopen jaren sterk gedaald: vier jaar geleden bedroeg dit nog 25 procent.

Qatar heeft een van de hoogste inkomens per hoofd van de bevolking ter wereld en een even riant sociaal stelsel. Wie niet kan werken, ontvangt onafhankelijk van zijn leeftijd een vast maandinkomen; medische voorzieningen en onderwijs zijn gratis.

Wat is een typisch feest dat de Qatari vieren?
“Uiteraard is er de ramadan en het Offerfeest. Minder bekend is ‘Garangao’, een kinderfeest op de 14de avond van de ramadan. Het feest zou typisch zijn voor de Golfstreek. De kinderen dragen traditionele kledij en dragen een katoenen zak rond hun hals. Zo gaan ze van deur tot deur, terwijl ze het Garangaolied zingen. De meesten mensen geven hun noten en zoetigheid. Ook de internationale scholen doen mee. Het is vergelijkbaar met Driekoningen.”

Bevolkingsopbouw 2008 (schatting, in procent van totaal)

0 - 14 jaar

21,8

15 - 64 jaar

76,8

65 jaar en ouder

1,4

Bron: CIA World Factbook

Bevolkingsspreiding
Meer dan 90 procent van de bevolking leeft in de belangrijkste agglomeraties van Qatar. Ongeveer de helft daarvan is woonachtig in de hoofdstad Doha.

Belangrijkste steden en aantal inwoners (2004*)

Doha

339.847

Al Rayyan

272.860

Al Wakra

31.441

Umm Slal

31.605

Al Khor

31.547

Bron: EIU, * = meest recente cijfers

Bron: EVDMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer